NTNU: Hvordan finne (åpent) tilgjengelige artikler

Åpent tilgjengelige artikler finner du både i rene Open Access-tidsskrifter og i tradisjonelle tidsskrifter som har åpen publisering som en valgmulighet for forfatteren. Du kan også finne åpne artikler i faglige og institusjonelle arkiv som arXiv og NTNU Open.

Her kommer noen måter å finne åpne artikler:

1. Når du søker etter artikler på nettet

Søk slik du er vant til og bruk «plug-ins» til nettleseren som viser deg hvor du evt finner åpne versjoner av en artikkel (disse verktøyene lastes ned og installeres i nettleseren din).

Vi anbefaler disse verktøyene (som har best dekning):

 

http://unpaywall.org/

 

Unpaywall (for Chrome og Firefox)http://unpaywall.org/ 

Verktøy som evt leder deg til en evt åpen utgave av den artikkelen du ønsker å se på.

 

Open Access Button (fungerer best med Chrome og Firefox): https://openaccessbutton.org/

Verktøy til å finne åpne versjoner av artikler, samt å sende henvendelser til artikkelforfattere om å egenarkivere en låst artikkel i et åpent faglig- eller institusjonelt arkiv.

 

2. Kontakt artikkelforfatter eller andre forskere

Forskere kan som regel dele artikler med hverandre (avhenger av avtalen de har med forlagene) selv om artiklene ikke er åpent tilgjengelige - såkalt ‘scholarly sharing’. Send gjerne forfatteren en epost – de fleste deler gladelig artiklene med andre. I de sosiale forskernettverkene ResearchGate og Academia.edu kan du også enkelt sende henvendelser om kopier av artikler.

 

3. Kjøpe artikler

De fleste forlag tilbyr muligheten for å kjøpe artikler som er i abonnementstidsskrifter. Dette dekkes av egne midler.

 

4. Ta kontakt med biblioteket

Artikler som ikke er fritt tilgjengelige og som biblioteket ditt ikke har i sine samlinger, kan kanskje skaffes fra andre bibliotek i Norge og i utlandet. Ta kontakt med ditt lokale bibliotek.

Publisert 23. nov. 2018 09:29 - Sist endret 23. nov. 2018 15:02